top of page

Kam za umením v apríli

Jakub Neščivera


Podľa Thomasa Mertona sa v „umení nachádzame a zároveň strácame.“ V tíme Akadémie veľkých diel by sme Vám radi pomohli nájsť cestu za kvalitným umením a nestratiť sa v záplave podujatí aj v apríli.





Bratislavský kraj



Divadlo Nová scéna


V apríli pre Vás máme tip na jeden z najslávnejších a najdlhšie hraných muzikálov na svete, ktorý môžete po 39 rokoch od jeho parížskej premiéry vidieť aj na Slovensku. Reč je o muzikáli Bedári spracovaného podľa rovnomenného románu Victora Huga z roku 1862.






Station gallery


Unikátne výstavné priestory už nie sú len doménou Starého mesta. Kvalitné medzinárodné a domáce súčasné umenie môžete objaviť aj v bratislavskej Petržalke. Do 7. apríla v nej môžete zažiť výstavu grafík s názvom Koniec sezóny. Od 12. apríla sa v galérii môžete tešiť na výstavu Pavla Trubena. Ak ste o ňom doposiaľ nepočuli, malú ochutnávku jeho tvorby si môžete pozrieť na tejto stránke či jeho instagramovom profile.






Danubiana


Galéria s unikátnou architektonickou skladbou v prírodnom prostredí necelých 20 kilometrov od Bratislavy ponúka do 23. apríla možnosť zažiť výstavu s názvom Okamih umeleckej tvorby Martina Dzureka. Do 4. júna v galérii trvá aj jedinečná výstava Remote Control Márie Švarbovej a výstava Kalipso umelkyne Marie Zerres.






Bratislavské mestské dni


Od 22. apríla sa v Bratislave môžete zúčastniť 20. ročníka obľúbenej kultúrnej udalosti s rozmanitým víkendovým programom od koncertov a výstav, až po divadelné predstavenia. Kompletný program nájdete po stlačení tlačidla nižšie.





Trnavský kraj



Malokarpatská galéria


Obec Chtelnica sa okrem zápisu k najstaršie obývaným územiam na Slovensku môže pýšiť aj trojposchodovou galériou s výtvarnými dielami rôznych žánrov. V apríli si v nej môžete pozrieť výstavu s názvom Ateliér Josepha Jurču venovanú významnému slovenskému sochárovi a pedagógovi narodenému v Paríži.






Záhorská galéria Jána Murdocha


Galéria v útrobách neskorobarokového kaštieľa pomenovaná po národnom umelcovi a akademickom maliarovi je orientovaná na slovenské vizuálne umenie. Od 13. apríla si v nej môžete vychutnať výstavu s názvom Kresby Jána Murdocha. Táto výstava bude pozostávať z málo prezentovanej kresbovej tvorby umelca a spoluzakladateľa Záhorskej galérie.






Trenčiansky kraj




Galéria Miloša Alexandra Bazovského


V galérii si môžete do 15. apríla vychutnať výstavu spätú s dielom štyroch umelcov z prostredia Uherského Hradišťa a výstavu Homage à Jozef Fizel významného trenčianskeho sochára pri príležitosti jeho nedožitého 90. výročia narodenia. Do 15. apríla je možné vidieť aj vzácnu súkromnú zbierku malieb a kresieb významného maliara Petra Matejku.


Počas celého apríla sa môžete zúčastniť aj skupinovej výstavy s názvom Inside.






Výstavné priestory Trenčianskeho samosprávneho kraja


Kovačica je malou obcou v Srbsku, ktorú v roku 1802 založili Slováci. Odhaliť nadanie maliarov stvárňujúcich svet minulosti, súčasnosti a ich vlastné sny môžete na výstave s názvom Kovačická insita do 18. apríla.






Nitriansky kraj



Nitrianska galéria


Počas apríla je v Nitrianskej galérii možné navštíviť viacero výstav. Do 6. apríla môžete stihnúť prehliadku výberu aktuálnej tvorby deviatich študentiek a študentov Ateliéru slobodnej kreativity 3D na Katedre výtvarných umení a intermédií Fakulty umení Technickej univerzity v Košiciach s názvom Štvrtá dimenzia. Počas celého apríla je taktiež možné vidieť výstavu maliarky Jany Farmanovej s názvom Memory či výstavu AKTY X.


Od 24. apríla bude v Nitrianskej galérii prebiehať spoločná výstava fotografky Emy Lančaričovej a vizuálnej umelkyne Veroniky Šmírovej s názvom Univerzum technických obrazov.






Žilinský kraj



Galéria Kolomana Sokola


Galéria Kolomana Sokola vo svojom aprílovom programe ponúka naozaj výnimočnú výstavu s názvom Peter Michal Bohúň (1822 - 1879) - maliar vľúdneho štetca. Návštevníci tak majú jedinečnú možnosť vidieť na jednom mieste veľkú časť jeho tvorby z viacerých zbierok uchovávaných v slovenských aj zahraničných múzeách a galériách.







Slováci z Hornej Oravy (okolo 1847), Peter Michal Bohúň


Pletenkári I. (1840-1845), Peter Michal Bohúň



Kysucká galéria v Oščadnici


Kysucká galéria v Oščadnici do 16. apríla ponúka možnosť zažiť jedinečnú retrospektívnu výstavu venovanú nedožitému jubileu Milana Mravca-Jurjáša s názvom Maliar konfliktu a nádeje. Na výstave možno vidieť 101 diel od najranejšej tvorby umelca z čias stredoškolských štúdií, až po tvorivé obdobie krátko pred smrťou. V prípade, že ste o maliarovi doposiaľ nepočuli, môžete získať bližšiu predstavu o jeho tvorbe na tomto odkaze.






Turčianska galéria v Martine


Turčianska galéria sídli v dvojposchodovom župnom dome zo 17. storočia, po ktorom sa môžete virtuálne poprechádzať z pohodlia domova a zároveň spoznávať umelecké diela významných slovenských maliarov Mikuláša Galandu, Miloša Alexandra Bazovského, Martina Benku či Ľudovíta Fullu. Okrem prehliadky stálej expozície môžete v apríli preskúmať aj aktuálnu výstavu s názvom Jozef Vongrej / Krajina detstva.






Banskobystrický kraj




Schemnitz gallery


Potulkami po jednom z najkrajších historických miest na Slovensku môžete zároveň objavovať aktuálne tendencie v súčasnom vizuálnom umení návštevou galérie Schemnitz. Do 10. apríla je v galérii možné bližšie si obzrieť výstavu s názvom Zóny kontaktu umelca Juraja Tomana. Získať bližšiu predstavu o umelcovej tvorbe môžete na tomto odkaze.






Banskobystrická hudobná jar


V apríli ponúkne jeden z najstarších festivalov klasickej hudby na Slovensku príležitosť vypočuť si výnimočných domácich i zahraničných umelcov. Cikkerova sieň bude 13. apríla hostiť komorný súbor Ensemble Romeo Paglia z Talianskeho mesta Alba, ktorý poslucháčom uvedie diela talianskych a nemeckých skladateľov. Vstup na toto podujatie je voľné. Robotnícky dom ponúkne 25. apríla možnosť vypočuť si Orchestrálny koncert absolventov konzervatória J. L. Bellu. V rovnakých priestoroch sa 27. apríla uskutoční podujatie s názvom Podoby Saxofónu– Ladislav Fančovič.






Štátna opera v Banskej Bystrici


Milovníkov opery v apríli poteší komická opera a obľúbené dielo českej moderny Predaná Nevesta Bedřicha Smetany, ktorú hudobný skladateľ napísal v rokoch 1863-1866. Opera bola v roku 1909 dokonca uvedená v Metropolitnej opere v New Yorku s dirigentom Gustavom Mahlerom. Vy kvôli nej našťastie 11. apríla nemusíte cestovať ďalej než do Banskej Bystrice. Ďalší zaujímavý program opery v mesiaci apríl uvidíte po kliknutí na tlačidlo nižšie.






Prešovský kraj



Tatranská galéria Poprad


Mesiac apríl patrí v Tatranskej galérii umelcom Mariánovi Strakovi a Jánovi Vasilkovi s výstavou Nepokojné tvary. Obaja umelci sú absolventi košickej fakulty umení a ich diela si v galérii môžete pozrieť od 6. apríla. Tatranská galéria okrem aktuálnych výstav vyniká aj skvelou expozíciou. Pozrieť si ju viete aj z pohodlia domova a vďaka 3D prehliadke môžete z výšky doslova priletieť pred hlavnú bránu. Neveríte? Kliknite na tento odkaz.






Krajská galéria v Prešove


Abstrahovaním ľudskej figúry Richard Zozulák poukázal na pocit prázdnoty a samoty, ktorá je dennodennou súčasťou uponáhľanej doby zmietajúcej sa v cyklicky uzavretom priestore. Priam zdeformované figúry násobia pocit beznádeje a túžby vymaniť sa z kolobehu doby strácajúcej ľudskú tvár. Svojim vzhľadom sa odvracajú od konkrétnych postáv a sú iba neurčitým znakom v priestore. (Popelár, 2022)“


Výstavu Richarda Zozuláka s názvom Status Quo - výber zo sochárskej tvorby môžete v Krajskej galérii v Prešove vidieť počas celého apríla. V prípade, že Vás úvodný text a myšlienka za umelcovými sochami zaujala, si jeho tvorbu môžete bližšie pozrieť napríklad na tomto odkaze.


Pestrý program galérie na mesiac apríl získate stlačením tlačidla nižšie.






Košický kraj



Východoslovenské múzeum


Objavovať príbeh slovenského drotárstva a šikovnosť umelcov, ktorým sa podarilo povýšiť „obyčajný drôt” na výtvarný materiál máte možnosť počas celého apríla až do 4. júna v Historickej účelovej budove Východoslovenského múzea. Výstava ponúka unikátny náhľad na drotárske remeslo a jeho majstrov od vandrovných začiatkov až po úspešné pôsobenie slovenských drotárov v cudzine. Viac informácií o výstave a ochutnávku z umeleckých diel nájdete po kliknutí na tlačidlo nižšie.






Galéria umelcov Spiša


V mladej galérii dnes môžete objavovať viac než 2364 kusov výtvarných artefaktov z oblasti maľby, kresby, grafiky, ilustrácie, fotografie či sochárskej tvorby v 3 stálych expozíciách.


Prvá stála expozícia galérie predstavuje gotickú tematiku v podaní 45 vybraných umelcov, ktorú môžete okúsiť aj prostredníctvom virtuálnej prehliadky na tomto odkaze. Vďaka 3D prehliadke môžete vidieť aj stálu expozíciu venovanú Jozefovi Hanulovi alebo si dopriať prechádzku Záhradou umenia.


K aktuálnemu programu galérie v apríli patrí medzinárodný výstavný projekt súčasných umelkýň s názvom Niekoľko zelených záznamov nadrozmernej čiernej skrinky a výber z experimentálnej tvorby multimediálneho umelca Zbyňka Prokopa s názvom „Partitúry“, 1980 – 2022.







Filmový bonus



V závere blogu by sme Vám radi priniesli tip na česko-slovensko-taliansky životopisný film o skladateľovi Josefovi Myslivčekovi s názvom Il Boemo. Film režiséra Petra Václava zožal pri premiére na prestížnom medzinárodnom filmovom festivale v San Sebastiane veľký úspech a na konte má ocenenie až šiestimi Českými levmi.


Film je v apríli premietaný v kinách vo všetkých krajoch Slovenska. Viac informácií o ňom získate po stlačení tlačidla nižšie.



Comments


bottom of page