top of page

Kam za umením počas leta

Jakub Neščivera


Marcel Duchamp sa raz vyslovil, že „neverí v umenie, ale verí v umelcov". Rozlíšiť, čo považovať za umenie a čo nie, môže byť občas náročné. V prvom rade vás preto pozývame umenie zažiť. Pripravili sme Vám zopár tipov na kultúrne podujatia počas leta vo všetkých krajoch Slovenska. Dúfame, že vám tým pomôžeme nielen nájsť si vlastnú cestu k umeniu, ale súčasne objaviť aj umelcov, o ktorých ste doposiaľ nepočuli.






Bratislavský kraj



Slovenská národná galéria


V priestoroch Slovenskej národnej galérie je otvorená nová expozícia s názvom Moderna. Výstava približuje to najdôležitejšie medzi rokmi 1890/1900 – 1948. Nájdete tu maľby, sochy, grafiky, kresby, fotografie, ale aj filmy či inštalácie.






Galéria Nedbalka


Diela, ktoré nie sú súčasťou stálej expozície galérie, budete mať možnosť vidieť na novej výstave s názvom Zátišia zo zbierky Galérie Nedbalka od 7. júna do 17. septembra. V rámci nej budete mať príležitosť nazrieť na zátišia v kontexte slovenskej výtvarnej moderny v podaní autorov, ktorí významne prispeli k formovaniu umenia na Slovensku v 20. storočí.






Steinhauser gallery


Bratislavská galerijná scéna sa od 9. júna rozrástla o novú súkromnú výstavnú galériu venovanú súčasnému umeniu. Program galérie bude zameraný na prezentovanie medzinárodne pôsobiacich etablovaných umelcov, ako aj kombináciu domácich autoriek a autorov s medzinárodným kontextom. Úvodnou výstavou bude samostatná prezentácia v Paríži pôsobiaceho umelca Mihaela Milunovića, ktorá potrvá do 31. augusta.






SNG - Vodné kasárne a premostenie


Mesiac autorského čítania je literárne podujatie celoeurópskeho významu, ktoré každý rok predstavuje to najlepšie z literatúry vybranej európskej krajiny. Počas leta 2023 vstupuje do svojho 24. ročníka s čestným hosťom, Nórskom.


Festival vždy reprezentuje dve hlavné programové línie: jedna, tzv. domáca, reprezentuje literatúru usporiadateľských krajín, druhá zas tvorbu inej krajiny, ktorá je v danom roku čestným hosťom. Tento rok tak budú mať Slováci možnosť o niečo viac spoznať nórsku literatúru a kultúru vo všeobecnosti prostredníctvom série podujatí, ktoré sa budú konať v troch slovenských mestách – v Bratislave, Banskej Štiavnici a Prešove. Počas každého večera zahraničného hosťa doplní jeden domáci autor.






Stará tržnica


Počas celého leta majú návštevníci Starej Tržnice príležitosť zažiť priestorovú inštaláciu s názvom TAPE, ktorú vytvorilo rakúsko-chorvátske umelecké zoskupenie vizuálnych umelcov, dizajnérov, architektov a scénografov NUMEN/FOR USE. Ich tvorbu môžete bližšie spoznať napríklad na ich Instagramovom profile či webovej stránke.






Koncertná sieň Klarisky


Milovníci jazzovej hudby by rozhodne nemali vynechať koncert Ľuboša Šrámeka - čerstvého držiteľa ocenenia Radio Head Awards za najlepší jazzový album roka 2022. V súčasnosti je členom viacerých odborných porôt (Krištáľové krídlo, Slovenská jazzová spoločnosť, Hudobné centrum). Ako pedagóg v súčasnosti pôsobí na JAMU v Brne. Koncert sa uskutoční v Koncertnej sieni Klarisky 24. augusta o 19:00.






Slovenský rozhlas


Lotyšský huslista Gidon Kremer - jeden z najslávnejších svetových huslistov súčasnosti, ikona sólovej aj komornej hudby príde do Bratislavy so svojím orchestrom Kremerata Baltica. V prvej polovici koncertu zaznie Haydnov Koncert pre husle, klavír a sláčikový orchester. Druhá polovica koncertu prinesie sériu kompozícií rôznych autorských diel.






Baroková záhrada na Bratislavskom hrade


EnsembleSpectrum patrí v súčasnosti medzi najvýraznejšie a najaktívnejšie súbory špecializujúce sa na komornú hudbu 20. a 21. storočia na Slovensku. Počas desiatich rokov svojej doterajšej pôsobnosti súbor naštudoval viac ako stotridsať rôznych skladieb súčasnej domácej a zahraničnej tvorby. Na koncerte v rámci festivalu Viva Musica! EnsembleSpectrum predstaví tvorbu menej známeho, ale o to zaujímavejšieho amerického skladateľa Juliusa Eastmana (1940 – 1990).







Trnavský kraj



Galéria Jána Koniarka


Od 29. júna do portfólia galérie pribudnú 2 nové výstavy. V kolekcii rozmerných video projekcií pod názvom Untitled, ktoré tu budú mať svoju výstavnú premiéru, autorka Emília Rigová sofistikovane kóduje odkazy spojené s tematikou rómskeho holokaustu. Emília Rigová je vizuálna umelkyňa a aktuálne aj vedecko-výskumná pracovníčka na Akadémii umení v Banskej Bystrici.


Druhá výstava s názvom Michal Machciník - Fragmenty trampskej osady návštevníkom ponúkne hľadanie ciest spolunažívania so živou prírodou a vytváraním osobných „chodníkov“ s vnútornou citlivosťou. Od 13. júla v priestoroch galérie pribudne aj výstava Mara Novak - Mukbang, my dear.






Trnavský Jazzyk 2023


Open-air festival Trnavský Jazzyk sa radí medzi najvýznamnejšie jazzové festivaly na Slovensku. Ako každý jazyk má svoje nárečia, tak má aj jazz nespočetné množstvo rôznych podôb. Festival ponúka návštevníkom široké spektrum žánrov, od klasického mainstreamu cez fusion, funk, soul, world music po súčasný jazz. Festival bude prebiehať od 10. do 14. júla.






Západoslovenské múzeum


Výstava Združenia výtvarných umelcov západného Slovenska Ad Revidendum je prierezovým náhľadom na tvorbu jednotlivých členov združenia. Každý z vystavujúcich autorov prezentuje svoje najnovšie diela a vlastný umelecký dôvtip bez vopred zadanej témy. Na tohtoročnom salóne si môžete prezrieť tvorbu 29 autorov na vyše 90 dielach od 16. júna do 3. septembra.






Kaštieľ Moravany


Viac ako 60 renomovaných umelcov zo Slovenska aj zahraničia v súčasnosti vystavuje v zákutiach historického kašiteľa v Moravanoch nad Váhom na piatom ročníku Artrooms Moravany. Témou tohtoročnej výstavy je Ako v sne. Popri súčasnom umení sú do výstavy zasadené aj exponáty a artefakty zapožičané z Balneologického múzea Imricha Wintera v Piešťanoch, Moravského zemského múzea a súkromných zbierok. Výstava potrvá od 18. júna do 17. septembra. Účasťou na výstave zároveň prispievate na ďalšiu rekonštrukciu kaštieľa.





Záhorská galéria Jána Mudrocha


Pri príležitosti životného jubilea umelca Milana Mikula organizuje Záhorská galéria Jána Mudrocha samostatnú výstavu s názvom Predobraz - Stopové prvky. V jeho tvorbe nachádzame náročné filozofické témy, venuje sa otázkam bytia, prežívania v rôznych civilizačných situáciách.


Retrospektívny výber z takmer šesťdesiatročnej maliarskej tvorby maliara a pedagóga Štefana Ortha bude návštevníkom galérie sprístupnený v rámci novej výstavy s názvom Z krajiny do krajiny od 3. augusta.





Napoleonské kúpele


Diela od svetového secesného maliara Alfonsa Muchu budete môcť počas celého leta až do 31. októbra vidieť na výstave s názvom Kvetinové sady v Napoleonských kúpeľoch v Piešťanoch. Jeho život s kúpeľným mestom bol spätý kvôli hľadaniu liečby pre svoju chorú dcéru. Ako vďačnosť a hold za jej uzdravenie venoval kúpeľom veľkorozmerný obraz s názvom Buď pozdravený, požehnaný prameň zdravia! Obraz bol slávnostne odhalený v roku 1932 a dodnes je možné vidieť ho nad vchodovými dverami reštaurácie hotela Thermia Palace.






Nitriansky kraj




Nitrianska galéria


Návštevníci Nitrianskej galérie budú mať počas leta príležitosť objavovať 3 nové výstavy. Haptická výstava Dotkni sa výtvarného umenia! je prvou výstavou, ktorú Nitrianska galéria pripravila pre nevidiacich a slabozrakých a prebiehať bude od 16. júna do 31. októbra 2023. V prípade, že Vás výstava zaujala, si ju môžete prezrieť aj virtuálne na tomto odkaze.


Výstava s názvom Rodinné záležitosti mapuje tvorbu autorov a autoriek, ktorí sú rôznym spôsobom rodinne poprepájaní. Reflektuje ich vzťahy a rodinné súvislosti v kontexte umeleckej tvorby. Výstava bude prebiehať od 23. júna do 9. júna 2024.


Tretia nová výstava v priestoroch galérie nesie meno Dostatočne ďaleko. Andrea Rošková sa vo svojej tvorbe opakovane vracia k otázke fungovania a prítomnosti človeka v spoločnosti. Skúma hranice medzi jeho činnosťou, pôsobením v systéme a jeho komfortnou zónou. Potrebou byť užitočným a neviditeľným zároveň. Byť súčasťou čohosi, no zároveň byť ukrytý. Výstava bude prebiehať od 23. júna do 3. septembra 2023.


Do 27. augusta je v galérii taktiež možné vidieť výstavu s názvom More, ktorá predstaví diela vyše 30 umelcov spätých s morskou tematikou prostredníctvom grafiky, kresby a maľby.






Trenčiansky kraj




Galéria Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne


Pre rok 2023 pripravuje Galéria Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne rozsiahly výstavný projekt Obraz ako topografia krajiny v spolupráci s autorom a kurátorom výstavy, sklárskym výtvarníkom Pavlom Machom a architektom výstavy Marcelom Benčíkom. Projekt predstaví spoločnú výstavnú prezentáciu skupiny slovenských výtvarníkov reagujúcich svojimi dielami na danú tému.






Múzeum Slovenských národných rád


Výstava s názvom Martin Martinček - Básnik Liptova je prezentovaná pri príležitosti 110. výročia narodenia umeleckého fotografa, ktorý citlivo zachytával život a premeny svojho liptovského regiónu. Výstava predstaví jeho tvorbu zbierok zo Slovenského národného múzea v Martine, ktorá vznikala prevažne v období 60. - 70. rokov. Pre verejnosť bude prístupná do 3. septembra 2023.







Banskobystrický kraj




Galéria Jozefa Kollára


Počas celého leta bude v galérii možné vidieť viacero nových výstav.

Na aktuálnej výstave Odtiene červenej Zuzana Baková predstavuje svoju najnovšiu keramickú tvorbu, ktorú citlivo inštaluje do špecifických priestorov Štôlne Galérie Jozefa Kollára. Dielo symbolizuje pominuteľnosť – domova, bezpečia, či zdravia ľudí, žijúcich v krajine, ktorá je narušená ťažbou. Vidieť bude taktiež možné výstavu Mareka Kvetana s názvom Petrus či výstavu Silvie Balážovej s názvom Pod snehom rastie tráva aj na kameňoch.






Mesiac autorského čítania v Banskej Štiavnici


Séria podujatí Mesiac autorského čítania sa tento rok bude konať aj v Banskej Štiavnici. V Banskej Štiavnici sa predstavia nórski autori M. Seppola Simonsen (14. 7.) a Jørn Lier Horst (15. 7.) po boku slovenských autorov Daniela Majlinga a Juraja Červenáka. V rámci festivalu n:aer si budú môcť návštevníci vypočuť čítanie Pavla Klusáka, Anny Gruskovej či Jakuba Juhásza.






Žilinský kraj



Literárne múzeum SNK


Výstava nadčasových textov Jana Amosa Komenského doplnená kolážovými ilustráciami Miroslava Huptycha bude počas celého leta až do 22. novembra 2023 otvorená v priestoroch Literárneho múzea v Slovenskej národnej knižnici v Martine. Návštevník výstavy cez vybrané texty prechádza Labyrintom sveta, konfrontuje symbolický príbeh so stavom dnešnej spoločnosti a ostáva ohromený aktuálnosťou Komenského úvah o ľudských vlastnostiach a motiváciách ich správania.”





Tehláreň 2023


Umelecký festival Tehláreň prepája generáciu mladých slovenských a českých umelcov – výtvarníkov, hercov, hudobníkov, spisovateľov – a študentov umenia, ktorým poskytuje priestor na autorskú sebarealizáciu. Cieľom festivalu je posilňovať komunitu kreatívnych ľudí a publika, ktorí sa v neformálnej atmosfére môžu spoznať, nadväzovať kontakty, vzájomne sa inšpirovať a získať nové skúsenosti. Svojím pôsobením festival podporuje rozvoj kultúry na periférii menších miest a oživuje tak súčasnú umeleckú scénu. Festival Tehláreň 2023 bude prebiehať od 25. do 27. augusta 2023.





Budatínsky hrad


Počas celého leta môžete pri príležitosti 115. výročia od narodenia významnej slovenskej maliarky a grafičky Matildy Čechovej zažiť výstavu s názvom Matilda, ktorá hosťom priblíži výber z tvorby akademickej maliarky. V prípade, že ste o Matilde Čechovej doposiaľ nepočuli, si jej tvorbu v podobe 355 umeleckých diel môžete pozrieť na tomto odkaze.






Turčianska galéria


Pri prechádzke po nábreží Dunaja si pred Slovenskou národnou galériou môžete všimnúť sochu P.M. Bohúňa, ktorej autorom je významný slovenský sochár, výtvarný pedagóg, redaktor a zakladateľ slovenskej moderny Fraňo Štefunko. Turčianska galéria návštevníkom do 26. augusta predstaví súborné dielo Fraňa Štefunka od malých plastík, portrétov osobností, až po monumentálne diela vo verejnom priestore.






Liptovská galéria Petra Michala Bohúňa


V Liptovskej galérii Petra Michala Bohúňa je počas leta možné zažiť novú výstavu s názvom J. A., ALEXY / Rezonancia tvorby Janka Alexyho v dielach súčasného umenia. Janko Alexy je rodákom z Liptovského Mikuláša a jedným zo zakladateľov galérie v roku 1955. V Liptovskej galérii je až do konca augusta taktiež možné vidieť výstavu s názvom Peter Michal Bohúň (1822 - 1879) – maliar vľúdneho štetca.






Košický kraj



Východoslovenská galéria


Počas leta si vo východoslovenskej galérii môžete obzrieť 3 nové výstavy. Monografická výstava s názvom Anna Lesznai - Hmla predo mnou, hmla za mnou, predstavuje publiku zlomok z tvorby významnej maďarskej autorky, narodenej v Budapešti, no najsilnejšie sa viažucej k Nižnému Hrušovu. Anna Lesznai (1885 - 1966) bola všestranná umelkyňa, maliarka, grafička, ilustrátorka, spisovateľka, poetka, venovala sa aj literárnej kritike, či pedagogickej činnosti.


Výstava s názvom Moc a bezmocnosť predstavuje sedem umelcov, ktorí rôznymi spôsobmi komentujú alebo reflektujú otázky týkajúce sa vojny, konfliktu, mocenskej dynamiky a spravodajstva.


Monografická výstava Igora Ďurišina s názvom Igor Ďurišin 1947 – 2021: Umelec bez hraníc, je výstupom niekoľkoročného výskumu autorovej tvorby a spolupráce so súkromným sektorom v oblasti zbierania umenia.






Prešovský kraj



Mesiac autorského čítania


Mesiac autorského čítania začne v Prešove 17. júla a bude trvať do 2. augusta 2023. Stretávať sa budeme vždy od 19:00 hod. v klube Stromoradie. Počas 17 dní budete mať možnosť stretnúť v Prešove 16 nórskych spisovateľov a spisovateliek. Okrem severskej krimi si na podujatiach budete môcť vypočuť diela autorov a autoriek, ktorí majú na konte významné medzinárodné ceny a spoznáte tiež mladú generáciu nórskych autorov. Viac informácií získate napríklad z Facebookovej stránky podujatia.






Tatranská galéria


V rámci projektu Hry s umením 2023 - Architektúra ukazovateľ kultúry si Tatranská galéria prichystala 3 nové výstavy s cieľom priblížiť mládeži, ale aj širokej verejnosti, tému architektúry. Vďaka spolupráci s Kabinetom architektúry v Ostrave a s podporou Múzea japonského umenia a technológie Manggha Krakov si môžete vychutnať výstavu jedného z najvýznamnejších svetových architektov, laureáta Pritzkerovej ceny za rok 2019 Arata Isozakiho. Okrem nej galéria ponúka aj výstavu s názvom Obed na vrchole mrakodrapu a výstavu s názvom Veže do neba. Všetky z nich môžete vidieť až do 27. augusta.






Krajská galéria v Prešove


Výstava zo zbierky Rozálie Szemzöovej s názvom TVORBA JE SEN Mystický romantik Arik Brauer 1929 – 2021 prináša výber hlavne z grafického diela rakúskeho výtvarníka, básnika, tanečníka, pesničkára, scénografa, architekta a akademického pedagóga Arika Brauera. Autor patrí po druhej svetovej vojne k zakladateľom viedenskej školy fantazijného realizmu, prinášajúcej spleť estetizujúcich obmien surrealizmu a manierizmu 16. storočia. Výstavu môžete vidieť až do 10. septembra 2023.






Stredoslovenská galéria


V priestoroch Stredoslovenskej galérie môžete od 29. júna do 1. októbra 2023 obdivovať výstavu s názvom Kúzelný svet vonkajšieho zdania. Ambíciou tejto výstavy je stručne demonštrovať prítomnosť módy v dielach umelcov pôsobiacich v prelomových rokoch 19. a 20. storočia a predstaviť ju v širších súvislostiach kultúrno-spoločenského zázemia. Módne trendy kozmopolitizmu a bohémstva môžeme pozorovať v dielach umelcov ako Elemír Halász-Hradil, Ernest Rákosi, Ákos Aranyossy, Maximilián Kurth, Július Éder, Konštantín Kövári-Kačmarik, Július Rudnay, Andrej Bača, Koloman Hažlinský, Ľudovít Čordák, Emil Alexay-Olexák, Leopold Horovitz, Július Török, István Csók, Dominik Skutecký,...






Vila Flóra


Tatranská galéria v Poprade pri príležitosti 150. výročia narodenia významného výtvarného umelca Andora Borútha prináša pre návštevníkov Vily Flóra zo svojich zbierok výber z jeho tvorby. Borúthovou doménou bola portrétna maľba. Venoval sa jej od svojich začiatkov a po presídlení do Tatranskej Polianky maľoval už takmer výhradne portréty. Za najhodnotnejšie diela z Borúthovej portrétnej tvorby sa považujú podobizne členov vlastnej rodiny a množstvo autoportrétov. Výstavu jeho diel si môžete pozrieť do 10. septembra 2023.






Vlastná podobizeň, Andor Borúth

Comments


bottom of page